Internet Week Denmark er den skandinaviske tredje vej

Internet Week Denmark er den skandinaviske tredje vej

  • Nyheder

Når Aarhus i fem dage om året skal være hele Danmarks internet-hovedstad, kræver det blod, sved og engagement hele vejen rundt om bordet. Med Aarhus Kommune, Smart Aarhus og stærk opbakning fra private virksomheder er Internet Week Denmark et vellykket eksempel på den såkaldte skandinaviske tredje vej.

Fem dage i internettets navn er netop afsluttet i Aarhus. For andet år i træk samledes branchefolk, pionerer, uddannelsesinstitutioner og andre offentlige organisationer i Aarhus under Internet Week Denmark, hvor mere end 4500 besøgende lod sig inspirere af omkring 100 events.

Borgmester: Internet Week Denmark viser Aarhus’ stærke it-position

Efter succesen i 2014 gav Aarhus Byråd en treårig bevilling, og dermed var Internet Week Denmark sikret frem til 2017.

– Allerede sidste års succes for Internet Week Denmark viste, hvor stor interessen er for nettets nye muligheder. Jeg er stolt af, at vi i Aarhus har et miljø, hvor kommune, uddannelsesinstitutioner og det private erhvervsliv kan gå sammen om at stable så stærk en event på benene. Efter to vellykkede år har Internet Week Denmark sat en tyk streg under det potentiale, der stadig ligger i internettet, og Aarhus’ stærke position i internetøkonomien, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard.

Den skandinaviske tredje vej

Idéen om Internet Week Denmark er fostret i Smart Aarhus, som er et netværk initieret af Aarhus Kommune, bestående af uddannelsesinstitutioner og private virksomheder, som ønsker at fremme digitalisering og skabe fremtidens ‘smarte by’. I internettets ånd er Internet Week Denmark baseret på crowdsourcing og crowdfunding. Virksomheder, uddannelsesinstitutioner, netværk og

enkeltpersoner gør Internet Week Denmark mulig ved at organisere og finansiere arrangementer. Foruden de der afholder events, bidrager over 40 virksomheder og institutioner med deres arbejdskraft, services og viden samt økonomiske bidrag.

– Uden for Danmark betragtes Smart Aarhus’ tilgang som en skandinavisk tredje vej baseret på tætte partnerskaber og direkte brugerinvolvering. Tilgangen adskiller sig både fra den mere kommercielle amerikanske og fra den mere statsstyrede asiatiske tradition for byudvikling. Det er Internet Week Denmark en tydelig manifestation af, siger Anne Marie Pahuus, der er med i formandskabet for Smart Aarhus og prodekan ved Aarhus Universitet.

Smart cities og åbne data

Fordi et af formålene med Internet Week Denmark er at fremme den smarte by, stod arrangementerne i de to første dage i smart cities tegn. Blandt mange andre events kunne man eksempelvis høre om alt fra fremtiden indenfor telemedicin til innovation og udvikling i europæiske smart cities. Der var flere spor med fokus på Big Data og Open Data, som har vigtige roller at spille i den frembrusende Internetøkonomi.

Tirsdag aften bød naturligvis også på lanceringen af Open Data DK, hvor der var mulighed for at opleve et diskussionspanel med fem danske Open Data eksperter, der debatterede potentialet i frit tilgængelige offentlige data.