Nu frigives åbne Corona-data fra Aarhus

Nu frigives åbne Corona-data fra Aarhus

  • Nyheder

Rådata om smittespredning i Aarhus Kommune er nu åbnet op og tilgængelige for alle for at skabe større gennemsigtighed.

I slutningen af 2020 begyndte Aarhus Kommune at dele mere detaljerede corona-data om smittespredning for at skabe større opmærksomhed og motivere til yderligere agtpågivenhed. Der er tale om data, som kommunen modtager dagligt fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er bl.a. data om nye smittetilfælde fordelt efter forskellige parametre (f.eks. postnummer, 10-årige aldersintervaller og uddannelsesalder 7-15 år, 16-19 år og 20-25 år).

Med henblik på at øge gennemsigtigheden omkring corona i Aarhus Kommune har man nu besluttet også at lægge rådataene ud som åbne offentlige data på den fælleskommunale åben data-platform opendata.dk, så de er frit og åbent tilgængelige for alle. Der offentliggøres ikke personhenførbare data (f.eks. vejnavne), og data under 5 tilfælde er anonymiseret.

Data opdateres dagligt efter kl. 14, samtidig med at Statens Serum Institut offentliggør de officielle tal på landsniveau.

Transparens og Covid-19

Covid-19 har på verdensplan sat gang i en større diskussion om åbenhed om bl.a. data og forskning. Både fordi pandemien berører alle og derfor skaber øget behov for transparens, og fordi der kræves så hurtig reaktion for at tilpasse sig pandemiens udvikling. Her kan åbne data være med til at skabe opmærksomhed om data, og gøre andre i stand til at bruge data til at udvikle løsninger både proaktivt og gennem corona-hackathons, der arrangeres verden rundt.

Læs mere