National Open Data portal lanceret til Internet Week Denmark

National Open Data portal lanceret til Internet Week Denmark

  • Nyheder

Den 2. juni blev Danmarks nye Open Data fællesskab officielt sat i verden under Aarhus Data Drinks’ arrangement i Ridehuset til Internet Week Denmark 2015. Det nye initiativ, der hedder Open Data DK, er resultatet af et samarbejde mellem fem kommuner samt en region, og har til formål at sætte Open Data på den nationale dagsorden, understøtte datadreven vækst og fremme transparensen i det danske samfund.

De var alle sammen til stede i Ridehuset. Kommunerne, regionen, politikerne, eksperterne og ikke mindst – borgerne. Efter en kort introduktion var scenen sat til at løfte sløret for, hvad landets kommunale Open Data projekter i fællesskab havde arbejdet på i løbet af det sidste halve år, da projektets bagmænd alle blev inviteret på scenen til at trykke på lanceringsknappen. Borgere, virksomheder og alle andre interesserede kan nu finde alle kommunernes offentliggjorte data på én samlet portal, og kan samtidig finde nyheder, blogindlæg og deltage aktivt i diskussioner på Open Data DK’s communitysite.

Paneldebat

Præsentationen af Open Data DK var imidlertid kun halvdelen af showet. For at gøre det hele noget mere interessant, havde aftenens værter inviteret fem skarpe Open Data eksperter til at diskutere nogle centrale tematikker indenfor Open Data. Panelet bestod af Martin Brynskov, lektor ved Aarhus Universitet; Simon Bentholm; adfærdsdesigner hos Kl.7.dk;Anne Nygaard, 1. viceborgmester i Aarhus Kommune; Christian Villum, Open Data aktivist i Open Knowledge Foundation og Bo Fristed, IT-chef i Aarhus Kommune samt formand for Open Data DK.

Panelet fik diskuteret alt fra digital byudvikling til erhvervspotentialer over i transparens og medborgerskab. Et af nøgleordene syntes at være ”potentialer”. Der var bred enighed om, at bevægelsen mod frigivelsen af data indeholder store økonomiske såvel som samfundsmæssige potentialer, men at arbejdet kun lige er startet, og at der stadig er lang vej endnu. Initiativerne er dog til at få øje på, og projekter som Open Data DK er store skridt i den rigtige retning. Til slut gav et veloplagt publikum paneldeltagerne endnu mere at snakke om, da de fik muligheden for at stille spørgsmål til eksperterne.

Netværkssession

Publikum, arrangører og paneldeltagere fik i baren rig mulighed for at netværke, hvor det blandt andet også var muligt at afprøve installationen ‘The Books of Aarhus’, der ved hjælp af Open Data fra Aarhus Kommune skaber visualiseringer af transaktionerne (udlån og afleveringer) ved kommunens biblioteker.