Mapicture laver ruteberegninger med åbne data: Se hvor langt der er til nærmeste minkfarm

Mapicture laver ruteberegninger med åbne data: Se hvor langt der er til nærmeste minkfarm

  • Nyheder
  • Use-cases

Virksomheden Mapicture bruger bl.a. åbne data til at lave et ruteberegningsværktøj til virksomheder og myndigheder. Nu har de lavet en visualisering af 27 mia. ruteberegninger over afstanden til nærmeste minkfarm for at skabe mere overblik og vise, hvad åbne data kan bruges til.

Der er vist ikke nogen, der ikke har bemærket, at mink har fyldt en del i den offentlige debat. Men kan åbne data hjælpe os med at blive klogere på emnet?

Det kan den danske virksomhed Mapicture sige ja til. De har udviklet et kort, der ved hjælp af 27 milliarder ruteberegninger viser afstanden fra alle adresser i Danmark til nærmeste minkfarm. For Samo Olsen, grundlæggeren af Mapicture, handlede kortet om selv at få overblik og vise, hvad man kan med data.

Kortet bygger på data fra Det Centrale Husdyrregister (CHR), ruteberegninger fra alle adresser (DAWA) til alle minkfarme, Open Street Map og kystlinje fra Geodatastyrelsen. De grønne områder på kortet er dér, hvor der er længst fra en minkfarm, og de røde er områder, der er tættest på.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Inspirerer kommunerne til at åbne data

Mapicture er storforbruger af åbne data, og minkkortet er blot ét eksempel på, hvilke idéer og løsninger dataene muliggør. De har også lavet flere projekter, der henvender sig til kommuner og regioner.

Et eksempel er et kort med ruteberegninger over, hvor mange arbejdspladser, man kan nå på 15 minutter fra alle adresser i en given kommune. Det kan hjælpe kommunen med bl.a. at planlægge byggeri, erhverv og grundsalg. Her savner Samo Olsen åbne data om ledige byggegrunde fra alle kommunerne.

”Det kan ofte være svært for kommuner at forestille sig, hvad deres data kan bruges til af andre. Det er også en af grundene til, at vi tager initiativ til at lave de her eksempler: For at vise hvad vi kan lave ud af deres data,” fortæller Samo Olsen om motivationen for mange af deres sideprojekter.

Trafikdata særligt interessante

Generelt er Mapicture især interesseret i al den trafikdata, de kan få, f.eks. om parkeringspladser og offentlig transport. De er også glade for det tværkommunale Mastra-datasæt med trafiktællinger, der sidste år blev frigivet i samarbejde mellem Vejdirektoratet, KL og Open Data DK. Men jo flere data jo bedre, uddyber Samo Olsen:

”Flere åbne data ville være godt for klimaet, bl.a. fordi man ville kunne forbedre trafikplanlægningen. Der skal andre måder til og mere fantasi til at løse klimaproblemerne, og åbne data tillader, at vi bliver flere om opgaven.”

Datakvalitet er vigtig, understreger Samo Olsen, men han fremhæver også, at offentlige myndigheder ikke altid behøver at starte ud med meget ambitiøse planer:

”Vi er ligeglade med formater og webservices, hvis bare man kan starte med at åbne de data, man har. Det behøver ikke være en forkromet webløsning, bare få det ud. Så kan det godt være tekstfiler og excel.”

Mere om Mapicture

Mapictures hovedforretning består af den online service Sweetspot, der vha. en lang række data hjælper supermarkedskæder med at beregne den mest optimale placeringen af butikker.

Læs mere om Sweetspot og Mapicture.

Se flere eksempler på use-cases med åbne data.