Kører de for stærkt i din region? Nyt spil bruger kommunernes åbne trafikdata

  • Nyheder
  • Use-cases

61 kommuner takkede sidste år ja til at være med i et fælles åbent datasæt om trafiktællinger og -støj lavet sammen med Vejdirektoratet, KL og Open Data DK. Nu hjælper dataene bl.a. med at sætte fokus på fart, med byplanlægning og viden om lokal trafik.

Kører de for stærkt i din region?

I computerspillet Ram Mig Ej gælder det om at undgå at blive ramt af hurtigkørende biler. Bilernes fart i spillet er dog ikke tilfældig – den er baseret på faktiske åbne trafikdata fra kommunerne. Over hver bil er et tal. Det viser hvor mange procent af de målte biler i virkeligheden, der kørte for stærkt. Jo flere fartbøller i virkeligheden, jo hurtigere kører bilen i spillet.

I spillet kan man vælge imellem 5 baner tilsvarende hver region i landet. Banernes sværhedsgrad er bestemt af hvor mange fartoverskridelser, der er målt i hver region. Klik på billedet for at prøve computerspillet:

https://cases.opendata.dk/RamMigEj/

Åbne data i spil

Ram Mig Ej er udviklet af Vizlab Studios i samarbejde med Partnerskabet for åbne offentlige data, der også var med til at fritstille dataene. Formålet med at udvikle spillet var at sætte fokus på, at kommunernes data, når de bliver åbne, generelt kan bruges til mange andre formål end, hvad vi kan forestille os.

”Vi kunne have valgt en almindelig visualisering. Men med det her spil håber vi på at kunne inspirere andre til nye måder at bruge de åbne offentlige data på, så de får mulighed for at takle samfundsudfordringer,” fortæller Bo Fristed, bestyrelsesformand for Open Data DK, som sammen med Erhvervsstyrelsen, KL og Danske Regioner udgør Partnerskabet for åbne offentlige data.

Rådet for Sikker Trafik har desuden leveret de fakta om fartoverskridelser, der vises i spillet.

Kommunerne sammen om data

Som nævnt udstiller 61 af landets kommuner på nuværende tidspunkt deres data i det fælleskommunale datasæt om trafiktællinger og -støj, som er basis for Ram Mig Ej spillet. Det betyder, at virksomheder og andre, der gerne vil bruge data, kan hente trafikdata fra 61 kommuner samlet fra ét sted.

”Kommunerne producerer en masse data, bl.a. om trafikken. Når data så allerede findes samlet ét sted, og egner sig til at blive delt, så er det fantastisk at vi kan fritstille dem, så andre også kan få gavn af dem,” fortæller Troels Garde Rasmussen, projektejer på KL’s projekt for åbne data.

Virksomheder og andre, der gerne vil bruge åbne data, vil nemlig gerne have data fra flere kommuner. Volumen betyder noget i forhold til åbne data, og der er derfor fokus på, at kommunerne udstiller data sammen, når det er muligt.

Flere cases med trafikdata

Kommunernes trafiktællinger anvendes også på siden ditomraade.dk, som formidler en lang række data gennem en kortvisning opdelt i lokalområder. Trafiktællingerne skaber på sitet overblik for borgerne over trafikken i et lokalområde. Virksomheden arbejder også på at inkludere de åbne data om trafikstøj.

Også til byudvikling er trafikdataene anvendt. I et pilotprojekt på Sjælland har virksomheden Atkins kombineret de åbne trafiktællinger med bl.a. floating car data og demografiske data til forudsigelse af trafikmønstre ved byudviklingsprojekter i Egedal Kommune. Bl.a. på grund af det fælleskommunale datasæt kan løsningen skaleres til andre kommuner.

Hvilke kommuner udstiller trafikdata?

Da der er tale om kommunernes data, kræver det et tilsagn fra hver kommune om at være med i det fælleskommunale datasæt. Nedenfor er en oversigt over de 61 kommuner, der på nuværende tidspunkt er med i datasættet.

OBS: Det er desværre ikke nok at kommunen giver OPEN_DATA-brugeren adgang til en kommune via brugeradministrationen i Mastra. Hvis jeres kommune bruger Mastra, har givet tilsagn og ikke står på listen, kan det være, fordi I ikke har konfigureret OpenData-adgangen via jeres profil-billede. Niels Erik Wegener Moltved fra Vejdirektoratet har sendt en beskrivelse ud til kommunernes Mastra-kontaktpersoner med anvisninger til dette.

Albertslund
Allerød
Assens
Ballerup
Billund
Bornholm
Esbjerg
Favrskov
Faxe
Fredensborg
Frederiksberg
Frederikshavn
Frederikssund
Gentofte
Glostrup
Greve
Gribskov
Guldborgsund
Halsnæs
Hedensted
Helsingør
Herlev
Herning
Hillerød
Hjørring
Holbæk
Holstebro
Horsens
Hvidovre
Ikast-Brande
Kerteminde
Kolding
København
Køge
Middelfart
Nordfyns
Odder
Odense
Odsherred
Randers
Rebild
Ringkøbing-Skjern
Ringsted
Roskilde
Rudersdal
Rødovre
Silkeborg
Skanderborg
Solrød
Svendborg
Sønderborg
Thisted
Tønder
Tårnby
Vallensbæk
Vejen
Vejle
Viborg
Aabenraa
Aalborg
Aarhus

Fakta