Hvad kan Open Data gøre for os?

Hvad kan Open Data gøre for os?

  • Nyheder

I England er man verdens førende indenfor Open Data, og der findes masser af eksempler på, hvordan de er blevet brugt til at gøre England til et bedre sted at leve. Den engelske regering prioriterer at udgive Open Data fordi:

1. De gør det lettere for borgerne at stille regeringen til ansvar, og samtidig styrker det demokratiet.

Det betyder blandt andet, at borgerne får rettighederne til at følge med i, hvad regeringen bruger sine penge på og skaber mere transparens, hvis borgere vil vide mere om, hvordan regeringen er struktureret, læse lovforslag eller følge parlamentmedlemmers stemmehistorik i parlamentet. De åbne data kan også bruges til øge den offentlige bevidsthed, eksempelvis ved at holde virksomheder til ansvar, vise hvor meget forurening der i din by eller via frigivelsen af videnskabelige rapporter.

2. De kan bruges til at skabe bedre offentlige services.

Open Data kan også skabe nye og mere effektive services for regeringen, borgere og private virksomheder. Det offentlige kan eksempelvis udnytte åbne data til effektivisering af interne processer myndighederne imellem, og borgere kan lettere finde de rette steder at bo, finde de rette skoler til deres børn, indberette huller i vejen mm.

3: De afføder social og økonomisk vækst.

Open Data har også en indvirkning på den økonomiske og sociale vækst, hvor eksempelvis transportsektoren kan nyde godt af, at tilbyde nye services om transportplanlægning, parkeringspladser, vejfinding mm – services som også har en positiv social betydning i samfundet. Nye slags firmaer, der tilbyder databehandling og konsulentarbejde ser også dagens lys, og firmaer af alle størrelser begynder at kombinere egne data med åbne data til at forbedre deres produkter og udviklingsarbejde.

Du kan læse mere om Englands arbejde med Open Data, og finde en lang række eksempler på, hvordan firmaer og offentlige myndigheder arbejder med Open Data i artiklen her.