Guides: Parathed, Værdi og Jura

  • Nyheder

Partnerskabet for åbne offentlige data guider til hvordan I som myndighed gør organisationen klar til at udstille jeres datasæt, sætter værdi på jeres datasæt og får tjek på de juridiske regler.

Hvis I endnu ikke har set guidesamlingen til udstilling af data fra Partnerskabet for åbne offentlige data, så er det ikke for sent. Guidesamlingen blev udgivet tidligere i år og har siden fået ros i Rigsrevisionens beretning om åbne data. De tre guides danner alle en rapport, som kan bruges som konkrete værktøjer til at skabe overblik over, hvad det næste skridt er i myndighedens arbejde med åbne data.

Parathedsguide – Gør organisationen parat til åbne data

Parathedsguiden giver overblik over hvordan I gør jeres organisation klar til at udstille offentlige datasæt. Guiden er til jer, der gerne vil vide, hvilke ressourcer det kræver, og hvor I særligt bør sætte ind for at blive parat til at udstille offentlige data.

Hvem: Guiden kan fx udfyldes af projektledere eller dataspecialister, der har indgående kendskab til det enkelte datasæt.

Hvad: Guiden er et Excel-ark, som skal udfyldes, og som derefter selv danner en rapport, som kan bringes videre til beslutningstagere i jeres organisation.

Tid: Det tager ca. 30-40 min. at udfylde guiden, og det kan være hensigtsmæssigt at involvere flere kolleger for at udfylde guiden.

Hent guiden: https://data.virk.dk/sites/default/files/parathedsguide.xlsx

Værdiguide – Sæt værdi på jeres datasæt

Med værdiguiden får I hjælp til at undersøge værdien af at udstille det enkelte datasæt. Værdiguiden giver jer også mulighed for at sammenligne jeres datasæt med andre og få inspiration til nye datasammensætninger.

Hvem: Guiden er til personer i en kommune, styrelse eller anden myndighed, som har kendskab til det enkelte datasæt.

Hvad: Guiden består af 2 moduler, som kan udfyldes for at få en idé om værdien af det udstillingsparate datasæt.

Tid: Det tager ca. 20-30 min. at udfylde guiden, og det kan være hensigtsmæssigt at involvere dataspecialister for at udfylde guiden.

Se guiden: https://data.virk.dk/aabne-data/guides/vaerdiguide/guide/

Juridisk guide

Den juridiske guide hjælper med at tjekke, om jeres datasæt er compliant og klar til at blive udstillet åbent til offentlig brug eller ej. Guiden giver jer mulighed for at undersøge de juridiske forhold i datasættet og giver overblik over eventuelle opmærksomhedspunkter i arbejdet frem mod udstillingsklare data.

Hvem: Guiden kan udfyldes af personer i en kommune, styrelse eller anden myndighed, som har overordnet kendskab til datasættet, men ikke nødvendigvis på et detaljeret, teknisk niveau.

Hvad: Guiden består af en række spørgsmål, som besvares, og som derefter kan sendes til den eller de, der i organisationen tager beslutninger om at udstille data.

Tid: Det tager ca. 20-30 minutter at udfylde guiden, og det kan være hensigtsmæssigt at involvere kolleger eller chefer for at udfylde guiden.

Se guiden: https://juridisk-datatjek.virk.dk/

Fakta
Alle tre guides findes her. Guidesamlingen blev bl.a. præsenteret ved et gå-hjem-møde i marts. Partnerskabet for åbne offentlige data består af Open Data DK, Erhvervsstyrelsen, KL og Danske Regioner.