De seneste blogindlæg fra Open Data DK
Blog

Inspirationsdag for dataejere og virksomheder

45 virksomheder og 10 kommunale dataejere mødtes den 7. april til en inspirationsdag på DOKK1.

I samarbejde med Serviceplatform inviterede Open Data Aarhus datainteresserede virksomheder og kommunale dataejere til en inspirationsdag. I alt 45 virksomheder mødte op og deltog i dagen, der blev indledt med oplæg af Birgitte Kjærgaard, projektleder i Open Data Aarhus, der rammesatte dagen i forhold til arbejdet med Open Data i Aarhus Kommune. Dernæst indtog Lasse Vestergaard, Alexandra Instituttet, scenen og fortalte om Open Data i et europæisk perspektiv og nævnte bl.a. vigtigheden af datavisualisering for at forstå data.

Tre caseoplæg gav konkret viden om, hvordan andre virksomheder har gjort brug af Open Data. Tilhørende fik indblik i, hvordan det er at arbejde med Open Data i en forretning, hvor offentligt tilgængelige data enten danner grundlag for virksomheden eller er en del af den, samt hvilke tanker, udfordringer og ønsker virksomhederne har og oplever.

Co-founder fra 3Strikes, Daniel Paaske, indledte caseoplæggene med at fortælle om projektet CityStories, som han og to andre udviklede under OpenCultureDays i februar 2015. Projektet vandt og er en app, der gør lokalhistorien i Aarhus levende på baggrund af datasættet Sejrs Sedler fra www.odaa.dk. Her kan turister og andre interesserede opleve byens historie, mens de er på stedet, hvor det har foregået. Derudover vil man kunne tilføje sin egen historie til app’en. 3Strikes har stor glæde af partnerskabet med dataejerne, Aarhus Stadsarkiv, fordi de besidder en masse viden om datasættet, og dermed kan hjælpe med at kvalificere app’en CityStories.

Man vil måske ikke forbinde ejendomsmæglere, som nogle der arbejder med Open Data, men ejendomsmæglerfirmaet Robinhus gør. De arbejder med selvsalg, hvor de bruger flere forskellige kilder til at gøre det muligt for kunder selv at sætte at klare hussalg. Open Data beriger RobinHus’ forretning, fordi omkostningerne reduceres, når de manuelle rutiner (telefonisk kontakt til eks. Tinglysning) automatiseres. Derudover hjælper data med at øge kvaliteten af RobinHus’ arbejde, fordi data hos eks. BBR og Tinglysning er præcise og opdateres løbende.

Afslutningsvis fortalte co-founder og programmør, Niels Kristian Schjødt om AutoUncle, hvis formål er at gøre det nemmere at gennemskue brugtbilsmarkedet. De har udviklet en avanceret algoritme, som er kernen i deres produkt. Den indhenter information fra flere forskellige databaser som Tinglysning og SKAT. Dette skaber gennemsigtighed i forhold til kilometertal og evt. restgæld i bilen, hvilket hjælper i købssituationen. AutoUncle har solgt deres algoritme til SKAT, som bruger den i forbindelse med importerede biler. Niels Kristian Schjødts råd er, at virksomheder ikke skal sidde og vente på at få data serveret, men blot være kreative, for så kan det godt lykkedes.

Dagen sluttede af med en markedsplads, hvor virksomheder kunne snakke med dataejerne om deres data og ideer til nye koncepter eller forretningsmuligheder. Der blev bl.a. snakket om mulighederne i at frigive data om skole-, dag- og fritidstilbud fordelt på byens områder, da det er efterspurgt af forældre samt tilflyttere. Derudover er der en stor målgruppe i byens turister, som vil kunne få en større oplevelse under deres besøg, ved at kunne få en slags byvandring, viden om pladser, statuer m.m.

ODAA og Serviceplatform vil gerne takke alle deltagere for et rigtig godt arrangement.

Kommentarer

Har med stor fornøjelse læst artiklen "Vores oplevelser med Open Data" samt set videoen http://citystories.dk/blog/. Daniel Paaskes betragtninger set ud fra udvikleres arbejde med disse OpenData til download rammer fuldstændig plet og er fuldstændig enig i hans observationer.

Vil opfordr jer til at bede alle jeres udbydere af data http://portal.opendata.dk/organization at gennemlæse denne og endelig også se videoen, specielt Københavns kommune, som jeg jo har kæmpet med i årevis for at fortælle om deciderede fejl i download data m.m. uden respons.

Og vil håbe I tager hans ord ad notam og overvejer hans forslag til at forbedre samarbejdet mellem os udviklere og dataleverandørerne, så de bedste produkter kan udvikles til glæde for os alle, tak.

Dbh
Tine

Oprettet af:
Tine Müllers billede
Tine Müller
16. april 2016 - 11:41