De seneste blogindlæg fra Open Data DK
Blog

Hønen eller ægget: Hvilke data skal offentliggøres?

Hvilke åbne data skal offentliggøres?

Hvilke data kan det bedst betale sig at offentliggøre? Det var det store spørgsmål ved netværksarrangementet om åbne data den 21. april i Aarhus i forbindelse med InternetWeekDenmark. Her debatterede kommunerne med datainteresserede virksomheder, og det resulterede i relevante indspark om både beskidt vasketøj og hønen og ægget.

Flere og flere kommuner i Danmark arbejder på at fritstille deres data, men mangler inspiration til, hvilke data de skal prioritere at offentliggøre. Virksomhederne er på deres side ikke altid klar over, hvilke datasæt der eksisterer, og de kan derfor have brug for, at kommunerne fortæller, hvilke data de har. Ved netværksarrangementet den 21. april i Aarhus mødtes flere kommuner for at høre mere om, hvilke data virksomhederne efterspørger.

”Som kommune vil vi gerne lægge data ud, når bare vi ved, at den tid og de ressourcer, vi bruger, betaler sig. Derfor er det vigtigt med dialoger som den, vi har i dag.” siger Mads Kempel Sørensen, der er IT- og digitaliseringschef i Norddjurs Kommune.

Beskidt vasketøj

”Hæng jeres beskidte vasketøj ud. Hellere uperfekte data end ingen data”. Sådan lød et af budskaberne fra oplægsholderne Niels Kristian Schjødt, direktør i AutoUncle, og Jesper Lillelund, Value Architect i Affecto. Det gav stof til eftertanke hos de fremmødte kommuner:

”Jeg har fået en forståelse for, at de data vi lægger ud, ikke behøver være perfekte. Formatet er underordnet, så længe det er åbent. Det gør det mere overskueligt for en lille kommune som vores at arbejde med at offentliggøre vores data.” fortæller Peter Skands Binderup, som er udvikler i Favrskov Kommune.
  
Til arrangementet var der også oplæg med Kristine Bock fra energinet.dk, der fortalte om arbejdet med deres nye energidataplatform, og Henrik Bratboel, der arbejder med datavisualisering.

Hvis du som virksomhed har lyst til at give input til kommunernes arbejde med åbne data ved et lignende arrangement, så kontakt projektleder Birgitte Kjærgaard, bikj@aarhus.dk.