De seneste blogindlæg fra Open Data DK
Blog

Åbne offentlige geodata skaber værdi

DR skriver den 13. marts om den store anvendelse der er af de grunddata, der blev frikøbt i 2013. "I 2017 blev der fx foretaget mere end seks milliarder forespørgsler efter kort og adresser i databaserne under Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE)."

Der nævnes analyse fra Effektiviseringsstyrelsen, der har anslået den årlige samfundsmæssige gevinst til 3,5 mia. kr. Der er en gevinst i øget effektivitet og produktion.

Men det stopper ikke.

Lektor Lars Bodum, der er ekspert i geografisk informationsteknologi ved Aalborg Universitet, er ifølge artiklen overbevist om, at væksten vil fortsætte, og at der kommer endnu en stigning, når kommunerne begynder at lægge flere af deres data ud.

Og en række kommuner og regioner er allerede i gang.

Open Data DKs formand Bo Fristed udtaler sig om kommunernes og regionernes arbejde med åbne data: "Vi arbejder i kommuner og regioner sammen med KL og Erhvervsstyrelsen på at sætte alle de data fri, som vi har i de offentlige systemer. De kan bruges til at skabe værdi og skabe nye services."

Et af de konkrete eksempler på værdi af åbne offentlige geodata er virksomheden Septima. De arbejder med de frie grunddata, men lader sig ikke begrænse af det.

I princippet er der ingen data, vi ikke er interesserede i. Det er ikke sikkert, at vi lige nu og her har tænkt igennem, hvad det kan bruges til. Men det er jo nærmest ligesom med Lego-klodser; har du fem klodser, kan du kombinere dem på millioner af måder til alle mulige produkter og services, forklarer Bo Overgaard.

 

Se artiklerne fra DR:

Gratis data fra staten skaber IT-vækst

Rift om gratis kort og data fra staten